Bilder, foton, infostatics, färger som ger ett sammanhängande tema. Ja, ni vet, det krävs en hel del för att visuellt fånga uppmärksamhet och sticka ut ur mängden.
Att vara på språng, och där och då hitta fantastiska motiv och ögonblick kan vara stressande nog, och då dessutom tänka på HUR man ska fota, kan kännas överväldigande.
Vilken teknik ska man använda? Måste man köpa en bra kamera eller funkar det med telefonen?
Om du, liksom jag, inte är en professionell fotograf men ändå vill ha schyssta bilder att använda i olika sammanhang, vad kan du göra då?
(Pst! Använd kameran på din smartphone.)
Jag ger dig här ett gäng tips på hur du kan tänka för att lättare få till det, och är du professionell fotograf kan du sluta läsa, för dessa tips gäller enbart oss amatörer. ☺
1. Det första låter så otroligt simpelt men är skrattretande svårt på samma gång…
Håll kameralinsen ren. Ja, vips så blev det enklare, eller hur! Ren lins = inget skit i vägen!
2. Lek med vinklar. Jag gillar en gammal ”regel”, the rule of thirds. Fyll upp ditt utvalda motiv till en tredjedel av fotot. På något sätt blir motivet mer intressant och levande, än om du fotar rakt framifrån. Testa och se!
3. Ljuset, det ack så viktiga ljuset. Professionella fotografer har naturligtvis stor kunskap kring ljussättning och säkert en tillgång till bra teknik. Men om man inte har det, vad gör man då?
Mitt tips är att utnyttja dagsljuset, vilket jag tycker är lättare än lampor och olika ljussättare som ofta ger mig oönskade skuggor.
Testa att fota ur olika ljusvinklar för olika stämningar. Det är klart lättast om ljuset kommer bakom dig som fotar och belyser personen/platsen eller objektet.
Men låt inga regler hindra dig i ditt artistiska fotande!
4. Apropå ljus, att använda blixten på sin smartphone är inget som jag rekommenderar. Platt ljus och platt intryck. Använd det naturliga ljus som finns eller tänd upp på andra sätt.
5, Undvik att zooma in objekt. Den funktionen på en smartphone har inte samma möjligheter som på en bra kamera. Skärpan försvinner och du får bara en suddig närbild.
Gå närmare istället! Man kan få riktigt intressanta bilder genom att fota riktigt nära.
6. Använd alla möjligheter till redigering genom olika appar.
Hitta ditt filter eller speciella känsla som du vill förmedla genom dina bilder, men även ge tittaren en röd tråd när man följer dig. Här finns en uppsjö av appar att använda sig av, allt efter tycke och smak förstås.
Jag har fastnat för Pixlr, som räcker gott för mig gällande både redigering av bild och beskärning.
Tipsa gärna om just dina favoriter nedan!
/Jennie
Så ut och testa, det kan finnas intressanta bilder var som helst!