top of page

Vad kan du göra när du tappar följare?

(Och vad kan det bero på?)


Du har satt ett mål på exempelvis 1000 följare och plötsligt en dag så ser du att det står 1002 följare på din profilsida.

Jippie! Glad i hågen postar du ett nytt inlägg och lägger ifrån dig telefonen.

Efter en stund tar du upp den igen, kollar in din profilsida och vad nu? 997?

Det var ju nyss över 1000 stycken, och så har det halkat ner under strecket igen…

”Vad har jag gjort för fel?!”

Inget.

Du har inte gjort något fel utan det är hur den organiska processen på Instagram ser ut.


Det kan finnas anledningar till det, en del som du kan fixa till och andra som du inte har kontroll över (och som faktiskt är bra att de inträffade!).


Så låt oss titta på olika anledningar till att du tappar följare.


Följa-avfölja.

Den gamla ”leken” som fortfarande används på Instagram. Personer som följer endast för att du ska följa tillbaka. Och gör du inte det…så bye-bye!

Vanligt förekommande och inget du ska bry dig om alls.


◼Det kan även bero på att du har ändrat inriktning på dina inlägg och på så sätt attraherar en ny följarskara (och inte längre alla ur din gamla publik).

Återigen inget konstigt utan ett naturligt nästa steg för dig och ditt företagande.


◼En annan anledning är att du inte har hittat din rytm och kontinuitet ännu.

Du kanske postar varje dag under två veckors tid och sedan är det tyst i en vecka, för att posta återigen 2 gånger under närmaste månaden. Ja du förstår, lite hipp som happ! Det gör att både du, följarna och algoritmen inte riktigt vet vad de kan förvänta sig och därmed ser sig om efter nästa intressanta konto.


Fake-konton.

Japp, du har garanterat stött på dessa. Konton med namn som gärna innehåller en massa siffror, inga följare eller postade inlägg, men som följer mängder av andra konton.

Fake.

De följer dig och försvinner oftast inom kort. Här kan du välja mellan att ignorera dessa eller helt enkelt plocka bort allteftersom de dyker upp.


Okej gott så, så hur ska du göra för att minimera följardropp?


1. Fokusera mindre på antalet följare och mer på vad dina följare vill ta del av. Du är där för deras skull! Strunta i siffran och lägg tiden på content som läsarna vill ha istället.


2. Kolla in statistiken eller kasta ett enkelt öga på dina 20 senaste inlägg. Vad har funkat bäst? Format och innehåll? Gör mer av det som fungerar.


3. Sätt ett schema som du kan hålla långsiktigt, dvs gärna ett år. Ja, du läste rätt! Du vill dedikera dig till dig själv, ditt företag och din framtid på riktigt. Då krävs det mer än en månad eller två. Du menar ju allvar med din närvaro, eller hur?


4. Leverera värde som man faktiskt vill läsa eller kolla in. Ha hela tiden ”varför ska någon läsa detta?” i huvudet när du postar dina inlägg.


5. Var social och interagera med personer. Ja, det är ju personer bakom alla konton, riktiga människor som är intresserade av vad du har att säga. Uppmuntra och besvara kommentarer, kommentera på deras inlägg och var nyfiken på dem. Vänta inte på kontakt utan initiera samtalen själv.


Visst följartapp är naturligt; vissa tapp är bra medan andra tapp kan du själv påverka.Lycka till!
Comments


bottom of page